Sajtóanyag
Minőség, szakértelem, tradíció
A Magyar Pékszövetség számára Szent István napja központi jelentőségű. A szakmai szervezet hagyományaihoz híven részt vesz Orosházán a Nemzetközi Kenyérünnepen, ahol termékbemutatóval, kóstoltatással és szakmai versennyel emeljük a jeles ünnep fényét. Itt is, továbbá a Budapesti Magyar Ízek Sétány rendezvényen is külön az ünnepre megalkotott speciális „Szent István napi” kenyér áll a központban.
Szent István napi kenyér
Az ünnep tiszteletére a Magyar Pékszövetség kidolgozott egy prémium minőségű kenyeret a „Szent István napi” kenyeret, melynek bevezetését 2011. augusztus 20-ára tervezzük. Kovászos, krumplival készült ünnepi kenyerünk debütálni fog a Pékszövetség másik nagy jelentőséggel bíró rendezvényén is, az Orosházi VIII. Nemzetközi Kenyérünnepen, szintén augusztus 20-án.
Prémium termékek
A minőségi kézműves péktermékek elve alapján a szövetség lehetővé teszi a „Szent István napi” kenyér gyártását a receptúra és technológiai leírás rendelkezésre bocsátásával. A kenyér gyártásának részletes feltételeit, receptúráját a Magyar Pékszövetség szakemberei dolgozták ki. A ropogós héjú, 20% burgonyapürét tartalmazó, kovászos búzakenyeret, mely kizárólag etázs és szalagos kemencében készülhet, egy központilag tervezett papírszalag fémjelzi. A Magyar Pékszövetség, Magyar Pékek Fejedelmi Rendje és a Sütőipari Egyesülés közös munkája révén kialakított, majd a Magyar Pékszövetség által kontrollált prémium termékek –orosházi banán, vajas kifli, vajas stangli, pacsni, rongyos kifli, foszlós kalács, kerek mákos, vajas pogácsa, pékmesterek kenyere és krumplis kenyér- megalkotásának elsődleges célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a minőségi termékek és az arctalan tömegáruk közötti lényegi különbségekre.
Magyar Ízek Sétánya, Budapest
A Magyar Pékszövetség a tavalyi évhez hasonlóan idén is részt vesz a Közigazgatási Minisztérium által szervezett Szent István napi rendezvényen.
Az augusztus 19-én és 20-án zajló Magyar Ízek Sétánya rendezvény a budai rakparton, az Erzsébet-híd és a Batthyány tér közötti szakaszon kerül kialakításra, ahol a sütőipari vállalkozások, a zöldség-gyümölcs árusítók, sajt, hús, és a táj jellegű főző egységek helyezkednek majd el vegyesen. Péntek este utcabál zárja az első nap eseményeit a budai oldal ezen szakaszán.
Az Agrármarketing Centrum támogatásával a Magyar Pékszövetség lehetőséget kap a kettős élelmiszer szabályozás prémium termékeinek bemutatására, értékesítésére, kóstoltatására, és 10 sütőipari vállalkozás kiállító részvételére az ünnepségen. A fogyasztók itt első kézből ismerkedhetnek meg azokkal a minőségi termékekkel, amelyeket nagy szakértelemmel, minőségi alapanyagokból, hagyományos, kovászos eljárással készítenek.
VIII. Nemzetközi Kenyérünnep, Orosháza
A Magyar Pékszövetség idén 8. alkalommal vállal aktív részvételt az orosházi rendezvényen. A gabonájáról híres Orosháza mellett a Gyopárosfürdői strand gyönyörű környezetében rendezzük be a Pékek Utcáját, ahol számos hiteles pékmester mutatja be, és kóstoltatja meg termékeit a látogatókkal. A szakmai versenyt Szent István napi kenyér, péksütemény, ifjúsági és felnőtt díszmunka kategóriában rendezzük. Augusztus 19-én szokásosan megrendezett Pékakadémián szó lesz a kétszintes élelmiszerszabályozásról, a triticalék egészségmegőrző funkciójáról. A szakmai programokat augusztus 20-án koncertek, szépség versenyek, gyermekprogramok egészítik ki.
A SAJTÓVACSORA időpontja: 2011. augusztus 19. (péntek) 18,00 óra
Helyszíne: Magyar Pékszövetség Faháza (Budapest, Clark Ádám tér)
A sajtó munkáját előzetesen és a helyszínen is készséggel segítik:
Werli József főtitkár, telefon: 06-70-617-3210
Gál Izabella főmunkatárs (a helyszínen koordinál) telefon: 06-70-336-7223
A Magyar Pékszövetség az IPOSZ tagszervezete
A meghívó innen letölthető: