Aktuális híreink

A vendéglátósok csökkentik az égetett szesz kínálatot

2009. January 29. 15:37
A vendéglátói érdekképviseletek azt ajánlják tagjaiknak, hogy február elsejéig, a napi standolási kötelezettség hatályba lépéséig fokozatosan csökkentsék 50 százalékkal az égetett szesz kínálatukat - hangzott el az érdekképviselet közös sajtótájékoztatóján, szerdán Budapesten.

Buday Gábor, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke kiemelte: a napi standolás gyakorlata nem oldja meg a fekete gazdaság elleni küzdelmet, a jogszabály gyakorlatilag végrehajthatatlan, mivel a munkaidőből 1-1,5 órát is elvehet és jelentős többletkiadást okoz a vállalkozóknak.

Az érdekképviseletek közös sajtótájékoztatóján Hülvely István, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke hangsúlyozta: a szeszipari szövetség vélelmezhető ösztönzésére a törvénybe bekerült szabályozás - azaz a napi standolás - nem alkalmas a fekete gazdaság elleni küzdelemre, illetve nem jelent többletbevételt a költségvetésnek.

Az égetett szeszek kínálatának 50 százalékos kínálatcsökkentése a vendéglátósok reményei szerint nem jár bevételkieséssel.

Szerinte a fekete gazdaság ellen a számlaadási kötelezettség szigorúbb ellenőrzésével, továbbá a hamis áruk forgalomba hozatalának megakadályozásával kell hatékonyan fellépni. Emlékeztetett arra, hogy a vendéglátó helyeken naponta ellenőrzik készleteiket, de ez nem felel meg a jogszabályban előírt standolásnak, ami napi teljes leltárt tenne szükségessé.

Hülvely István becslése szerint a február elsejétől hatályos jogszabály végrehajtása havonta jelentős többletkiadást jelentene a vendéglátóipari vállalkozásoknak. A szakember szerint nemzetgazdasági szinten egyszerűbb és olcsóbb lenne a vámosok létszámát bővíteni a feladat elvégzésére.

Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke, aki online vett részt a sajtótájékoztatón, azt kezdeményezte, hogy a vendéglátóipari vállalkozások 50 százalékkal csökkentsék égetett szesz kínálatukat február elsejéig, és erről az intézkedésről látható helyen tájékoztassák az vendégeket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő indítványozta a jogszabályi rendelkezés visszavonását, amit az érdekképviseletek támogatnak. Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, meg kell alkotni az érdekképviseleti törvényt, hogy ne fordulhasson elő: az érintettek megkérdezése, véleményezése nélkül hoznak róluk jogszabályi rendelkezést.

 

Forrás: metropo.hu