A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
A verseny szakmai elismertsége mellett cél a társadalmi ismertsége növelése is, ezért az ipartestület tovább erősítette a verseny „fesztivál” jellegét.
A versenyt számos szakmai és lakossági program (különleges fagylalt bemutatók, show műsor, vetélkedők, koncert) kísérte. Kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is.
Az Év Fagylaltja versenyre idén 56 fagylalt nevezett. Idén kötelező íz nem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.
Az Év Fagylaltja verseny fagylaltjait négy kategóriában tizenhárom fős szakmai és Közönség zsűri pontozta.
VERSENYEREDMÉNYEK:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
Il Re Del Piemonte – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Sós pisztácia madártej- ricotta mangóval – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto – Nagykőrös)
Meggyes crema krokkanttal – Kurucz Kinga (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső)
„I./M.” (mentes) kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye
Illatos birs feketeribizlivel – Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó – Újfehértó)
Frutta al Cioccolato – Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó – Nagyrécse)
Meggyes diós mák – Eszenyi Ferenc (Matifou Fagyizó – Debrecen)
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Liberte – Vladucz Péter (Chef Market Zrt. – Budapest)
Handcrafted Pisztácia Tejjégkrém – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
Argentin Karamellás Keksz – Horváth Mónika (Békás Kft. /Pernigotti/ - Budapest)
„C/M” (mentes) kategória:
Pisztácia parajd fűszerével – Gangel András (m-Gel Hungary Kft. – Budapest)
Copa KiBana – Luca Marogna (Pregel Magyarország Kft. – Budapest)
Laktózmentes Cold Brew Coffee – Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. – Környe)
I./M és C/M kategóriákban nevezett fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett a következő édesítőszerek használhatók: xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia, maltit (maltitol).
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:
Közönségdíjas: