Egy sóskás, céklás fagyit kérek!
ÍZKVÍZ Aki fantáziadús, az nyári finomságot szinte mindenből képes készíteni
„Leettem magam céklás fagyival. Mosóporos nincs?” A kérdést Szily Nóra tette fel tegnap délután az Év Fagylaltja-versenyen. Felvetése alig keltett derültséget. Hiszen ahol sóskaízű fagyi van, ott minden elképzelhető.
Ha egy cukrászatban megőrülnek, annak hamar híre megy. Ennek köszönhetően hosszú sorok kígyóztak tegnap a budapesti Zila Kávéház, illetve Krisztina Cukrászda előtt, ahol egész nap ingyen mérték a fagylaltot.
No persze ne tessenek valami nagy adagokra gondolni: kicsike, ízléses tálkákban kínálták a jeges finomságot, ám mindenki annyiszor állt sorba, ahányszor csak akart, sőt: maguk a hideg ínyencségek készítői tukmálták az érdeklődőkre a különböző ízeket. Ha pedig valaki a potyázás lehetőségén kívül egyéb információk befogadására is nyitott volt, hamar megtudhatta, hogy a kivételes nyalakodási lehetőség a tizedik alkalommal megrendezett országos fagylaltkészítő versenynek köszönhető.
Párducmintás fagylalt ugyanúgy akadt itt, mint tokaji aszúból készült, de nagy sikert aratott a fütyülős mézes is, amely a nevéből következtethetően jófajta barackpálinkáig tudta visszavezetni a pedigréjét. Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke szerint ráfér az imázsjavítás a magyar fagyira: amióta ugyanis a piacot elárasztották a különböző multicégek jégkrémjei, a kézműves termékek csak a minőségben tudják felvenni velük a versenyt. „A mostani verseny célja is az, hogy újdonságok kitalálására serkentsük a magyar cukrászokat, s egyúttal megmutassuk, hogy a pálcikás jégkrémekkel ellentétben a valódi kézműves fagylalt kínálata szinte kimeríthetetlen - mondta.
- Fagylaltot készíteni ugyanis szinte mindenből lehet. Tavaly például a lecsós fagyi volt a sláger. Bár néhány szakmabeli erősen háborgott a szeletelt paprikával és kolbásszal díszített kreáció miatt, a műfajban irányadó olaszoknak ízlett..."
Közben e sorok írója megkóstolta a sóskás és biocéklás versenyművet, s bár az utóbbi mellől néhányan hiányolták az elmaradhatatlan rántott húst, a savanykásan pikáns íz kellemes benyomást keltett. Igaz, ahhoz még nagy fantázia kell, hogy mindezt a hagyományos citrom-csoki-vanília konzervatív szentháromsága mellé képzeljük...
Magyar találmánya chilis csokifagyi is.
SZERENCSÉRE azért még élnek a híres magyar cukrászhagyományok, sőt: külföldön is hódítanak. Bizonyítja ezt a Vári Cukrászda sikere, amelynek csapata Riminiben a Fagylaltvilágkupán negyedik helyezést ért el. Legnagyobb sikerük mégsem ez, hanem a chilis csokifagyi feltalálása. "Még 2004-ben gondolkodtunk egy igazi erős csokoládéiz létrehozásán - mesélte Pintérné Vári Kinga. - Az aztékok adták az ötletet, hogy e két, látszólag összeférhetetlen aromát házasítsuk. Azóta meglepve tapasztaljuk, hogy a chilis csoki az egész világot meghódította. Ezt az olaszok lesték el tőlünk.
Forrás: Szolnok Megyei Új Néplap
A vele azonos tartalmú és terjedelmű cikket közölte még:
Petőfi Népe
Somogyi Hírlap
Tolnai Népújság
Békés Megyei Hírlap
Dunántúli Napló
24 Óra
Heves Megyei Hírlap