Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek –
mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból
készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső
fogyasztók körében.
A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar
Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar
Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.
„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a
jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható
anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a
kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek.
Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50
bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is
csatlakoztak.
A zsűri tagjai voltak:
- Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
- Pass Szilvia - Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
- Auguszt József cukrászmester - Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
- Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
- Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
- Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
- Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely
Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.
Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a
sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a
tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.
Íme a versenyeredmények:
Hagyományos diós kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc
- Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
- Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
Hagyományos mákos kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK
Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged- Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
- Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
Ínyenc kategóriában:
- Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK
Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
- Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli - Molnár Annamária – Füge Bolt és Kávézó, Budapest
- Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli
Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő –
Promenád Kávéház, Balatongyörök
Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás
bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja
meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.