Tizenkét éve indították útjára a cukrászok versenyét azért, hogy lehetőséget teremtsenek a találkozásra, tapasztalatcserére - mondta el Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és a Cukrászok, Csokoládé és Fagylaltkészítők Világszövetsége elnöke. Hozzátette, ez remek lehetőség arra, hogy felhívják a figyelmet a kézműves fagylaltra. - Ez nem takarmány, hanem nagyszerű csemege - fogalmazott.
A versenyt évről-évre nagyobb érdeklődés mellett és növekvő létszámmal rendezik. Idén ötvenkét cukrász százhárom fagylaltkülönlegessége versengett az Év Fagylaltja címért.
Kötelező feladatként grillázsfagyit, illetve egy szabadon választott fajtát kellett készíteniük a cukrászoknak. A paletta igen színes volt a bodzától a szatmári szilvatorta fagylalton át a citromos Unicumig terjedt. A nagy tapasztalatokkal rendelkező cukrászok alkotta szakmai zsűri és a neves személyiségekből álló társadalmi zsűri is a dunaföldvári Tóth Norbert Sacher fagylaltját találta legjobbnak.
Pataki János szerint ennek egyik titka a csokoládé, amely ismét divatba jött. Mint mondta, ma már hazánkban is elérhetőek a legkiválóbb minőségű csokoládékülönlegességek. A csokoládénak viszont van egy olyan "bosszantó" tulajdonsága, hogy könnyen keményedik, így komoly szakmai kihívás a vele való bánásmód.
Tóth Norbertnek ez sikerült, sőt még megspékelte mindezt házi baracklekvárral, s az így nyert különleges íz meggyőzte a bírálókat, illetve a közönséget, merthogy ez a fajta fogyott el a leggyorsabban. Az országos testület elnöke aláhúzta, hogy külön öröm számára, hogy fiatal versenyző nyert, hiszen egyre kevesebb a motivált fiatal szakember.
Forrás: STOP.hu