Aktuális híreink

Tanulj fiam, hogy dolgozhass!

2008. May 27. 10:53
Nyíregyháza - A magyar cukrász és pék ipartestületek egyszerre buzdítanak a szakmai hagyományaink ápolására, őrzésre valamint innovációra, vagyis az új, de a kézműves ipar magas minőségjegyeiről nem lemondó technológiai eljárások átvételére.
A pék, cukrász és vendéglátó szakmák térségünkben élő, vállalkozó képviselőinek a szakmai fejlődését volt hivatott szolgálni az a felnőttképzéssel foglalkozó konferencia, amelyet szerdán rendezett az IPOSZ Kht. a Sipkai Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskolában.

A tanácskozáson a szakmák fejlődéséhez szükséges olyan szakmai-, intézményi-, személyi- és tárgyi feltételekről esett szó, melyek elengedhetetlenek az egész életen át tartó tanulás gyakorlatának elterjesztéséhez.

– Ez a rendezvény kiváló fórum annak kijelölésére, miként tudnak e szakmák tovább fejlődni abba az üdvözítő irányba, ahol csak az érvényesül, aki valami újat, és persze jót, megfizethető áron képes előállítani – hangsúlyozta köszöntőjében az IPOSZ országos elnöke.

Szűcs György hozzátette: az élethosszig tartó tanulás azt is jelenti a szakmák esetében, hogy inkább elméleti oktató intézmények tanulói azt is megtanulják a – remélhetőleg mind nagyobb számban erre vállalkozó – gyakorlati képzőhelyeken, hogyan kell a jó minőségű terméket kétkezi munkával előállítani. Ehhez persze a gyerekeinket a családban, s az iskolákban is a munka szeretetére kell megtanítani. Már rég az kellene legyen az iskolásoknak ismételgetett intelem: „Tanulj fiam, hogy dolgozhass!„

A konferencián Géresi József az IPOSZ megyei szervezetének elnöke a nemzetközi kapcsolatok hasznos szerepéről szólt. A házigazda intézményben folyó oktatási munkát pedig a Sipkai igazgatója Váradi Istvánné és dr Kovács Mihályné mutatták be, s megtette ugyanezt a Westsik igazgatója Halász Zoltánt is.

– Nincs „modern„ Rigó Jancsi, se ilyen Dobos torta, ezeket úgy kell ma is elkészíteni, ahogy azt egykor megálmodta alkotójuk – hívta fel a figyelmet Pataki János országos cukrász ipartestületi elnök az újdonságok átvétele mellett a hazai tradíciók ápolására is.

Forrás: Szabolcs Online - Galambos Béla -